Thursday, 2 May 2013

U-Turn

               Hidup tak selalu indah,langit tak selalu cerah,
malam suram tak berbintang,
itulah lukisan alam..
begitu aturan Tuhan
Assalammualaikum...
Waaa...sudah lama tak berblogging.Rindu nak berkongsi,menyebarkan sayap dakwah dan mengasah fikiran bagi membuka mata-mata sahabat yang masih terlena,ada yang terjaga tapi tak sedar....


bila sukar hitung kesyukuran,bila senang awas kealpaan.

Banyak yang kita boleh belajar dari kehidupan.terlalu banyak.Ingin saya kongsikan cerita tentang perjalanan diri ini yang penuh kekurangan .Saya still ingat waktu tu..wktu dimana hati seperti dirobek2,airmata tak henti2 turun,kecewa ,sedih dan penyesalan berganti2...result spm yang keluar memang benar2 menguji diri..and i still remember kata-kata orang yang tersayang2..
my mom,brother and sisters really motivates me . saya ingat apa yang diorang cakap , "allah bagi kita sikit-sikit , kalau dia bg skali sederap , takut kita takbur ."
"hati kena redha , kalau tak hilang keberkatan untuk rezeki yg seterusnya""nabi syg umatnya yang redha dgn ujian Allah dan berusaha tanpa mengaku kalah "
"bila kita dah dpt degree , takdenya org tanya spm dpt brpe . bila dh dpt master , takdenya orang tnya psl degree , dan bila dah dpt phd , takdenya org tnya psl master "
tapi...
ada satu...yang betul2 motivates saya.
" Mana silap fiqa.Maybe Allah nak bagi sesuatu sebab tu Allah bagi ujian.Syukur,syukur..jangan lupa bersyukur"
~Kita merancang, Allah jue merancang tapi Allah lah sebaik-baik perancang

Then,saya teruskan pengajian di matriks...and my life in matriks betul2 open my eyes,kenapa saya perlu bersyukur....alhamdulillah.banyak perkara yang saya rasa saya tak mampu tapi saya mampu hadapi dan ada yang saya rasa saya tak pernah mungkin lalui,tapi saya dah pun lalui.. ujian dulu betul2 mengubah.Di matriks la saya banyak mentarbiah diri dan dapat banyak ilmu tentang kefahaman islam..Saya dapat sahabat2 yang baik dn comel2 yang sentiasa bantu dan bersaing dalam study ( serious talk~ macam2 jenis jadual belajar kitowang try =D )..Alhamdulillah,kesibukan di matriks dengan study nye n dengan meetingnye sebenarnya banyak menjaga saya dari melakukan perkara yang tak berfaedah.Saya ada keluarga jugak kat sana .Saya ada sahabat-sahabat yang turut sama ingin menaikkan panji-panji islam.Saya ada organisasi masjid yang Ohsem!! Saya dapat kenal pensyarah-pensyarah yang sangat dikagumi.Last but not least,geng usrah yang memang terbaik...Perkenalan, pertemuan dengan mereka ini benar-benar mengajar saya erti syukur. Perancangan Allah sangat rapi...Allah sangat sweet sahabat.Halusi takdir kehidupan diri kita
Dan sekarang saya dah habis matriks dah pun..  Haha..berbahagia di rumah...

Jawatankuasa Dakwah yang tomey dan Ohsemsss

Sahabat yang suka makan makanan rohani =P
  

 Circle Of Love

“Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah pedih” (Surah Ibrahim:7)

Syukur dear,syukur..kita selalu lupa nak bersyukur..
Bersangka baik lah dengan Allah =)No comments:

Post a Comment